Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından Ekim ayında Bayraklı’da açılan kız öğrenci yurdu hem ulusal hem de yerel düzeyde medyanın ilgisini çekmeye devam etmekte.
Ekim ayı sonunda yurt ile ilgili olarak kamuoyunun dikkatine sunulan en önemli sorunlar, güvenlik, ulaşım, hijyen, sıcak su, internet, yemek ve demirbaş yetersizliği olarak ifade ediliyor. Bu sorunlarla ilgili olarak CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen yurttaki olumsuz koşullarla ilgili olarak Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
İzmir 2. Bölgeden bir milletvekilinin seçim bölgesindeki bir sorunu ele alarak, bunu sorgulaması önemli tabii. Bununla birlikte, soruları sormadan önce söz konusu yurda bir ziyaret gerçekleştirmek çok faydalı olabilirdi. Oradaki ortamı görmek, yetkililer ve öğrencilerden bilgi almak konu hakkında çok daha geniş bir bakış açısı kazandırabilirdi.
Ben de hayatının yedi yılı yatılı okulda ve yurtlarda geçmiş bir kişi olarak tecrübelerime dayanarak, oturduğum yerden bir yazı hazırlayabilirdim ama gönlüm razı olmadı. Yurdun olduğu bölgeye gittim, çevresinde dolaştım, muhteşem manzarasını gördüm. Kendinizi bir uçağın pilotu gibi hissedebiliyorsunuz. İzmir kanatlarınızın altında. Kuş uçuşu birkaç kilometre aşağıda Şehir Hastanesi görülüyor. Şehir Hastanesi’nin de Bayraklı Kız Öğrenci Yurdu gibi Ekim ayında açıldığı, ama aslında açılmaya hazır bir durumda olmadığı ve pek çok sorunun ortaya çıktığına ilişkin eleştirilerin de medyaya yansıdığı akla geliyor.
Manzaralarının yanı sıra, TOKİ evlerinden yurda dönüştürülen binaların tepede olması, sağlam bir zemin üzerine oturması da öğrencilerin güvenliği açısından önemli ve olumlu bir faktör. Güvenlik demişken, yurt çevresini incelediğim geçtiğimiz cumartesi öğleden sonra bir polis otosunu yurdun tam karşısında beklerken gördüm. Bu da önemli. Kız öğrencilerin taciz edildiklerine dair birtakım şikayetleri basına yansımıştı. Bu şikayetlerin emniyet birimleri tarafından dikkate alınması da memnuniyet verici. Çünkü yurt binaları tam olarak şehrin bittiği yerde. Tesisin kuzeye bakan arka cephesi bomboş bir arazi.
Bu ay başında İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayraklı TOKİ Konutları bölgesini hızla toplu ulaşım ağına entegre etti. ESHOT Genel Müdürlüğü bölgeye hizmet vermesi için toplam 21 otobüsün tahsis edildiği 4 yeni hat oluşturdu. Bayraklı Toplu Konut Alanı ile EVKA 3 Metro (559), Bayraklı İZBAN İstasyonu (598) ve Bornova Metro Aktarma Merkezi (533) arasında üç hat çalışıyor. Ayrıca yurtta kalan öğrenciler için Bornova Metro Aktarma Merkezi’ne 558 hat numaralı otobüsler ekspres olarak hizmet veriyor. Araçlar, gün içinde yolcu yoğunluğuna göre 8 ile 24 dakika aralıklarla servis yapıyor. Öğrenciler, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde hiçbir aktarma ücreti ödemiyor.
Yönetimin ilk görevi öğrencilerin güvenlikleri ilgili önlemleri almak olmalı
Yurt çevresinde dolaşıldığında burasının henüz tamamlanmamış bir tesis olduğu açıkça görülüyor. Çünkü hala binaların kapılarında yurdun ihtiyaçlarının tamamlanması için konulduğu anlaşılan çok sayıda paketler, bir şeyleri tamamlamaya çalışan işçiler görülüyor. Pek çok şeyin henüz ayakta olduğu izlenimi ediniliyor. Yurt, bu dış görünümü ile bile bir başka şehirden büyük ümitlerle İzmir’e gelmiş üniversite öğrencisini şok edebilir veya depresyona itebilir. Çevrede bir market veya kafeterya gözükmüyor. Bu da moral bozucu.
Artık 21. Yüzyılın ilk çeyreğini tamamlamak üzere olduğumuz şu yıllarda Türkiye’nin alt yapısı en iyi şehirlerinden biri olan İzmir’de sıcak su geldi gelmedi, yemekten şu çıktı bu çıktı, internet vardı yoktu tartışmalarını geride bırakmış olmamız gerekir. Bu sorunlar kısa zamanda çözülmeli. Çünkü burası Mars gezegeni değil İzmir’in Bayraklı ilçesi. Mutlaka her gün bir şeyler daha iyiye gitmeli. Kantin, yemekhane, sıcak su, ulaşım, güvenlik, internet her gün daha iyi olmalı.
Sadece Gökçe Gökçen değil, İzmir İkinci Bölgenin diğer milletvekilleri de bu yurtla ilgilenmeliler, yurdu ziyaret etmeliler, sorunları yerinde görmeliler. Gösterilecek ilgi ve yapılacak ziyaretler sorunları hemen çözmese de hem yöneticilerin hem de öğrencilerin morali ve motivasyonu üzerinde çok olumlu etki yapacaktır. Diğer yandan, Bayraklı Kaymakamlığı, Emniyet Müdürlüğü, Bayraklı Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü gerektiğinde koordineli bir şekilde bu yurdun üzerine eğilmeliler.
Bir yönetim hatası olduğu, yurdun zamanında yetiştirilemediği, “kervan yolda düzülür” yaklaşımının bir kez daha sahneye çıktığı anlaşılıyor. Hata olabilir, eksiklikler olabilir, bunlar hoş görülebilir ama bu hoşgörünün hak edilebilmesi için gayretli bir çalışma ile eksiklerin tamamlanması, yöneticilerin telafi edici tutum ve davranışlar içinde olması önemli. Yurt yöneticilerinin ilk görevi öğrencilerin güvenliklerine yönelik riskleri değerlendirmek ve önlem almak olmalı.
Yurtta kalan öğrenciler yaşadıkları zorluklar yüzünden çalışmayı bırakmamalı, mümkün olduğu kadar derslerine odaklanmalılar. Çünkü, mutlaka yurtta her şeyin günden güne iyiye gittiğine şahit olacaklardır. Mezun olup, yıllar sonra eski yurtlarını ziyaret ettiklerinde yurdun ve çevresinin ne kadar geliştiğini görecekler, buranın ilk yerleşimcilerinden olmanın gururunu yaşayacaklardır. Ben de 2024 Mart’ında tekrar bölgeyi tekrar ziyaret edeceğim zaman koşulların hızla düzelmiş olduğunu göreceğime inanıyorum. Bu değişikliğe katkı sağlayacak herkese de gençlerimiz adına şimdiden teşekkür ediyorum.