İzmir Körfezi ile Kuşadası Körfezi’ni birbirine bağlayan ve tarihin binlerce yıldır üzerinde yazıldığı yol, İzmir’den çıkar çıkmaz güneye inerek Belevi’ne girer. Buradan batıya dönülürse Kuşadası körfezine, doğuya sapılırsa Küçük Menderes Havzasına gider. Otobandan başlayan yolculuk Belevi’nden itibaren tek şeritli bir yola, tarlaların arasında sürüp giderken Ege’nin kokusunu içinize çekmenize imkan verir.
Evliya Çelebi’nin üzerinde gezdiği bir yoldur burası, “kırık dökük bir kaç beyitle elimizden geldiği kadar övgüye cüret edip yazdık” der Çelebi Tire için “Süleyman Han Rodos fethinden gelip Süleymanî otağını bu Bal Pınarı’nda kurup kırk gün zevk ü sefa edip orada olan âbı hayat sularından içip ‘Bârekallah bal pınarı’ dediklerinden Bal Pınarı diye meşhur olmuştur.” diye başlar.
Evliya Çelebi’nin doğuya dönüp Tire’ye ulaştığı yol, Torbalı’nın gelişmesi ve büyümesi ile ihmal edilmeye başlanır ve Aydın otobanı da yapıldıktan sonra da iyiden iyiye unutulur. Belevi Tire arasında duble yol talep eden Tirelilerin ısrarları 2010’da sonuç verir ve internet sitelerine “Başkan istedi, Bakan olur dedi” diye haberler girilir. Fakat herhangi bir çalışma başlamaz. 2011 yılında genel seçimler öncesinde yine söz verilir ama yine olmaz. Tirelilerin bitmez talepleri neticesi ile dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2016 yılında bir yol çalışmasının yapılacağını, 2015 yılı sayımlarına göre yaklaşık 2 bin 500 aracın geçtiği bu yolun bir duble yol olarak inşa edilmeye başlanacağını ve 2018 yılında bu yolun bitirileceğini müjdeler.
Tire yolu “ölüm yolu” olarak anılmaya başlanmıştır artık. 20,5 kilometrelik bu yol Binali Yıldırım döneminde bitirilmez. Yerine gelen Mehmet Cahit Turhan döneminde de ancak 5,4 kilometresi tamamlanabilir.
2020 yılının Temmuz ayında, makilik alanda meydana gelen yangına müdahale etmeye çalışan Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı arasöz hızla giderken devrilir ve iki orman işçisi şehit olur, ikisi yaralanır.
2021 yılına geldiğimizde ise 12 kilometrelik yapılacak yol vardır daha. 12 kilometre için ayrılan bütçenin yolun ancak 2 senede bitirilmesini sağlayabileceği ortaya çıkar. Yolun en başından beri yapılması için çaba sarfeden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel yolun bitirilmemesini, ‘Rant oluşturulamadığı, yolun yapımından birilerinin para kazanması sağlanamadığı’ gerekçesine bağlar. En nihayetinde buncacık yolun bitirilememesinin başka bir nedeni de gözükmez.
Uzaya insan göndermeyi hedefleyen bir devletin, 12 kilometrelik yolu bitirmek için iki sene istemesi, üstelik insanların ömürleri biterken, insanlar ölürken bunu istemesi çok tutarsızlıktır. Uzaya gitmeden evvel, insanların hayatını kurtaran yolların yapılmasına para harcanmalıdır. İzmir, Tire, Evliya Çelebi’nin gezdiği, Osmanlı’nın var olduğu bu topraklar biraz özeni hakediyor.