Temsil kapasitesi geniş olan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu; katılımcı, çoğulcu, çok sesli demokrasinin özelliklerinin “sentez”idir.

Aynı zamanda; bu özelliğiyle de sivil toplumun, sivil demokrasinin vücut bulduğu özgün bir demokratik yapılanmadır.

Demokrasiye “kalite” kazandıran sadece serbest seçimlerle oluşan parlamentolar, hükümetler değil; demokrasiyi soluklandıran, halkla bütünleştiren sivil toplum yapılanmalarıdır.

Bu bağlamda; İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) oturduğu zemin “ortak akıl, ortak güç, siyaset üstü yaklaşım, çoğulculuk ve problemlere özgür tartışma ortamında çözüm arama anlayışı”dır.

Öte yandan; çağımız yerel demokrasi çağıdır. Yerel demokrasinin “hücre”lerini de yerel yönetimler oluşturuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “öncü” ve “düzenleyici” rolüyle şekillenen İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu; özü itibariyle bir yerel demokrasi oluşumudur.

Bu kurul; özellikle yerelde kalkınma modelinin de tamamlayıcı ve sürükleyici gücüdür.

İZMİR EKONOMİK KALKINMA KOORDİNASYON KURULU’NDA

YENİ DÖNEMDE YENİ YAPILANMA

İzmir’in önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından kurulan ve Tunç Soyer döneminde de desteklenerek her ay düzenli olarak yapılan toplantılarla sürdürülen İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu 110.’ncu toplantısını İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde yaptı.

Yeni yapılanma döneminde ilk toplantı öncesinde de Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde UNESCO Dünya Doğa Mirası listesi adayı Gediz Deltası’na tanıtım amaçlı bir inceleme gezisi düzenlendi.

Ege Koop Genel Başkanı sıfatımla benim de kooperatifler kategorisinden üyeliğimin sürdüğü İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu; kapsayıcı özelliği ve interaktif çalışma yöntemiyle, problem çözücü niteliğiyle dinamik bir yapılanmaya dönüştü.

Kurul Başkanı Mehmet Ali Kasalı, konuşmasında “bizim fikirlerimiz ve çalışmalarımızla Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarını birleştirmek amacıyla bir aradayız. Bu yıl ana amaçlarımızdan biri, İzmir’e ilişkin bütün projelerin kanaat önderleri tarafından bilinmesi ve paylaşılması olacaktır.” dedi.

SOYER: ORTAK AKIL ÖN PLANDA

Kurulun 110.’ncu toplantısının açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir ortak akılla hareket etmeyi başaran, hoşgörüyle birbirini dinleyen insanların yaşadığı bir kenttir. İzmir, demokrasinin kalesidir.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu, İzmir için nelerin yapılması gerektiğinin konuşulduğu, siyasetin bir kenara bırakıldığı, farklı seslerin duyulduğu, bütün farklılıkların zenginlik olarak ortaya çıkabildiği bir platform. Ortak paydası hep İzmir olacak, hepimiz İzmir için ne yapabiliriz sorusunun cevabını arayacağız.”şeklinde konuştu.

Kurul Başkanı Mehmet Ali Kasalı da, “böyle bir platform sadece İzmir’de olur desek yanlış olmaz. Bu platform, demokrasinin ete-kemiğe bürünmüş halidir” değerlendirmesini yaptı.

Diyebiliriz ki; her meslekten ve her meslek gurubundan seçkin isimlerden oluşan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu; yeni yapısıyla, yeni dönemde “ortak aklın” ve “ortak gücün” merkezi olacak, İzmir’in sorunlarına merkezi ve yerel yönetimle birlikte çözüm bulacak.

Sonuç olarak: Ortak paydası İzmir olan “ortak akıl” ve “ortak gücün” çoğulcu demokrasi zemininde ve özgürlük ikliminde çözemeyeceği problem olmaz.

İzmir; hem demokrasinin, demokrat insanların kalesi, hem de hoşgörünün ve uzlaşma kültürünün hayat bulduğu kendimizdir.

BAŞIMIZ SAĞ OLSUN…

Amasra’da yaşanan maden faciasında 41 madencimizin hayatını kaybetmesi; ulus olarak hepimizi derin bir acıya boğdu, yüreğimizi dağladı.

Maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı madencilerimize şifa, ulusumuza ve şehit ailelerine de sabır ve başsağlığı diliyorum.

Devletimizin “emanet” olarak kabul ettiği maden şehitlerimizin ailelerine her türlü maddi, manevi desteğini seferber etmesi; acımızı bir nebze de olsa hafifletecektir.

Şehitlerimizin mekanı cennet olsun.

Allah ulusumuzu bu tür felaketlerden esirgesin.